Astăzi sună primul clopoţel în şcolile sălăjene

Peste 39.000 de copii din judetul Sălaj se vor îndrepta, în această dimineaţă, spre şcoli şi grădiniţe. Majoritatea unităţilor de învăţământ şi-au programat festivitatea de deschidere a noului an şcolar pentru ora 9, excepţie face o singură unitate liceală din municipiu. Este vorba, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, despre Liceul Reformat “Wesselenyi”, unde momentul festiv va începe de la 10.

Denumiri noi pentru cinci unităţi de învăţământ
Noul an şcolar a adus o serie de modificări în reţeaua şcolară din judeţ. Printre acestea se numără şi cele care vizează schimbarea denumirilor unor instituţii de învăţământ. Mai exact, din anul şcolar 2014-2015, Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai” Zalău va deveni Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” Zalău, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 10 Zalău va fi denumită Grădiniţa cu Program Prelungit “Căsuţa cu Poveşti” Zalău, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 11 Zalău se va chema Grădiniţa cu Program Prelungit “Piticii Isteţi” Zalău, iar Grădiniţa cu Program Normal “Piticot” Cehu Silvaniei, Grădiniţa cu Program Prelungit “Piticot” Cehu Silvaniei.
Astfel, reţeaua şcolară pentru anul 2014-2015 va cuprinde 416 unităţi de învăţământ, din care 208 grădiniţe, 95 şcoli primare, 87 de şcoli gimnaziale, 23 de licee, două unităţi de învăţământ special şi o şcoală postliceală. Din acest total, 114 vor avea personalitate juridică, 62 în mediul rural şi 52 în mediul urban.

Peste 20 la sută dintre directori au fost schimbaţi
De asemenea, începând din această lună, peste 20 de unităţi de învăţământ din Sălaj vor avea conducere nouă. Zece unităţi şcolare sunt din municipiu, iar restul din judeţ. Schimbarea din funcţie a unor directori sau directori adjuncţi a fost decisă în cadrul şedinţei de luni, 4 august, a Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj. Printre motivele numirii unor noi directori se numără: pensionarea, renunţarea la funcţie, neîndeplinirea unor criterii legale, comasarea unor unităţi de învăţământ, precum şi pentru rezultate slabe obţinute la examenul de Bacalaureat, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj, Marcel Lucaciu.
Astfel, în municipiu, au avut loc schimbări în conducerile următoarelor unităţi: Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian”, unde locul directorul adjunct Flavia Negrea va fi luat de Daniela Gozman, Liceul Reformat “Wesselenyi” – noul director adjunct va fi Forro Zoltan, Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr”, care va avea un nou director adjunct – Jako Daniela. La Liceul Sportiv “Avram Iancu” locul directorului Jako Alexandru va fi luat de Alina Cozac, Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai” – noul director este Laura Crişan, Şcoala Gimnazială “Iuliu Maniu”- Janeta Pocol, Şcoala Gimnazială “Corneliu Coposu”- Gheorghe Bancea şi Grădiniţa nr.7- Rodica Marin.
La o singură unitate din municipiu a fost schimbată întreaga conducere. Este vorba de Liceul de Artă “Ioan Sima”, unde locul directorul Titus Câmpean a fost preluat de directorul adjunct Nadia Horvat, iar funcţia de director adjunct va fi îndeplinită de Mihaiela Lazăr.
În judeţ, printre unităţile de învăţământ vizate de schimbare s-au numărat: Liceul Tehnologic “Gh.Pop de Băseşti” Cehu Silvaniei, Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei, Liceul Tehnologic din Ileanda, Liceul Tehnologic din Surduc, Liceul Tehnologic din Gîlgău, precum şi şcolile din Jebucu, Pericei, Deja, Bocşa, Bănişor şi Dragu.

O zi în plus de cursuri
Anul şcolar va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar va avea 37 de săptămâni, din care 33 pentru cursuri şi patru săptămâni pentru examenul de Bacalaureat. De asemenea, pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării Evaluării Naţionale.
Semestrul I va avea cursuri între 15 septembrie şi 19 decembrie şi 5 ianuarie – 30 ianuarie. În perioada 1 – 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 20 decembrie, şi se va încheia duminică, 4 ianuarie, iar cea intersemestrială va fi în perioada 31 ianuarie-8 februarie. Semestrul al II-lea va începe pe 9 februarie şi va fi întrerupt de vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie în 19 iunie. Vacanţa de vară va începe în 20 iunie.
Săptămâna 6 – 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Tezele din semestrul I trebuie susţinute până în 19 decembrie 2014, iar cele din semestrul al II-lea, până în 22 mai 2015.

One Thought to “Astăzi sună primul clopoţel în şcolile sălăjene”

  1. Cea mai mare prostie +de 50 de ani in coace sa realizat in invatamintului salajan unde se vede ca a ajuns se se va vedea in continuare rezultatele unar femei impuse , bun inteles POLITIC (mai discutam)

Leave a Comment